arabiska, persiska, sorani, hebreiska

Originalarn har mångårig erfarenhet av att arbeta med höger-till-vänster-språken. Vi använder den senaste programvaran från Adobe.

Vi sätter höger-till-vänster-språken, arabiska, persiska, sorani och hebreiska, med samma grafiska precision som övriga språk. Ditt originaldokument får gärna vara gjort i InDesign, men vi kan även utgå från dokument framställda med andra program, som QuarkXpress.

Det färdiga dokumentet levererar vi som:

  • högupplösta pdf-filer klara för tryck
  • vektoriserade Illustrator-eps-filer
  • eps-filer monterade i t ex QuarkXpress
  • InDesign-fil, med texten som textkonturer (outline)

En egenhet för höger-till-vänsterspråken är att dokumenten måste anpassas till den omvända läsriktningen. Sidorna måste flyttas om. Dessutom måste sidor och tabeller spegelvändas.

Vi samarbetar med kunniga och professionella översättare som alla översätter till sitt modersmål, men önskar Du eller Din kund ta fram översättningen går det givetvis också bra. Vi behöver då texten i Word för Windows med ett teckensnitt som följer den vanliga Unicode-standarden.

lite om arabiska
De flesta arabiska tecknen finns i fyra olika varianter. Utseendet bestäms av var tecknet förekommer: i början, i mitten eller i slutet av ordet. Det finns också en variant när tecknet står ensamt för sig självt.
Arabiska talas i en rad olika dialekter, men den standardarabiska som förekommer i tidningar, böcker och i andra media är gemensam för alla arabländer.